PKN
Protestantse gemeente te Britsum-Koarnjum-Jelsum
 
Nieuws van het jeugdteam Nieuws van het jeugdteam

Weet u het nog?? De Swirrel gaat de musical Esther opvoeren in 2018 en daarbij hoort een inzamelingsactie voor Kinderen in de knel: Colombia.
Kinderen in de knel: Colombia
Hoe komen we aan dit goede doel?
Al een aantal jaar geleden kregen we een reclame mail van  Stichting De Vliegende Speeldoos. Zij studeren met een groep kinderen in 1 dag een musical in. Alles wordt verzorgd: ze nemen decors mee, professionele acteurs en zangers, geluid en licht. We werden er direct enthousiast van en besloten toen dat we het in ons archief zouden leggen. Toen de scholen in onze dorpen samen gingen werken werd er gezocht naar een openingsact. Bij ons kwam toen De Vliegende Speeldoos weer bovendrijven. Wij hebben vanuit het jeugdteam mmv Ds Mirjam Hulzebos dit naar school toe gemaild. Het was niet iets wat ze zochten maar ook zij vonden het een mooi idee. Al was het wel wat duur voor het budget van school. Kortom het ging weer op de plank tot……….. afgelopen september.
De identiteitscommissie van school was op zoek naar een mooi project en stuitte toen weer op De Vliegende Speeldoos, alleen was het budget nog een probleem maar wat bleek………..Kerk in Aktie is een samenwerking aangegaan met de Vliegende Speeldoos. Wanneer je via Kerk in Actie de Vliegende Speeldoos boekt dan vragen  ze  je om geld in te zamelen voor een project van Kinderen in de knel (project van Kerk in Aktie). Dat vond de school een mooie vorm:  met elkaar geld  in te zamelen voor een goed doel. De school heeft gekozen voor Colombia. Wij van het jeugdteam hebben toegezegd dat wij vanuit de kerk graag willen helpen zoveel mogelijk geld in te zamelen.
 
 
Op 4 februari willen we in de kerkdienst aandacht schenken aan dit project. Kinderen in de knel: Colombia. Gert Kuiper van Kerk in Actie komt om te vertellen over het project.
We willen dit van harte aanbevelen want het is de bedoeling dat wij tijdens de 40 dagen tijd hier voor in actie komen. Dat zal dit jaar voor het eerst in samenwerking met de diaconie zijn. En wat is er dan mooier dan dat we vanuit de praktijk horen hoe het leven in Colombia is en wat ze vanuit Kerk in Actie voor de kinderen daar kunnen betekenen.
 
40 dagen tijd 2018      
Zoals u van ons gewend bent staat deze periode bol van activiteiten vanuit het jeugdteam.
Samen met de diaconie introduceren we spaardoosjes. Deze kunt u gedurende 40 dagen tijd gebruiken om te sparen voor Kinderen in de knel: Colombia. Op 4 februari worden de spaardoosjes al geïntroduceerd omdat we dan Gert Kuiper van Kerk in actie op bezoek hebben die over Colombia gaat vertellen.
Op 18 februari begint weer: Bidden voor…….. Wij nemen enveloppen mee waar de namen van onze jeugd in staan en we vragen van u om gedurende de 40 dagen tijd speciaal voor deze naam te bidden. We hopen dat u allemaal in Jelsum bent om een envelop mee te nemen, of dat u vraagt of iemand een envelop voor u meeneemt, want alleen deze zondag hebben we de enveloppen bij ons. Anders is een belletje naar Jacomine genoeg om ook een, overgebleven, envelop te krijgen.
Collecteren voor Jantje Beton zal zijn van 10 – 15 maart. We hebben weer 10 collectebussen gereserveerd en hopen weer op een mooie opbrengst. De helft van de opbrengst is voor ons.
Ook willen we een SNEINSKUIER organiseren op zondag 18 maart. Van 13.30 tot 16.00. Deze kuier gaat langs de Johanneskerk in Britsum, langs de Nicolaaskerk in Koarnjum en de Genovevakerk in Jelsum. In en rondom deze kerken zullen dan activiteiten zijn. Voor € 2,00 koopt u een sponsorkaart voor deze sneinskuier (op de fiets mag ook) en dat geld gaat naar het project Kinderen in de knel: Colombia
 
Tanzania
De presentatie van Oebele van der Hoek en Johan Tamminga die we hadden gepland ging niet door omdat er te weinig aanmeldingen waren. We hebben gehoord dat zij in oktober van dit jaar weer naar Tanzania vertrekken, wellicht dat we na dat bezoek weer proberen een avond te organiseren. Hieronder een verslagje van hun presentatie op de Swirrel:
 
Verslag over het bouwen van stenen huisjes voor de allerarmste bewoners van Tanzania in de plaats Sanya Juu vlak bij de hoogste berg van Afrika (de Kilimonjaro berg) dat we mochten houden voor de groepen 6&7 en 7&8 van de basis school de Swirrel te Britsum.
Op 29 november zijn wij samen (Johan Tamminga en Oebele van der Hoek) naar de school gegaan en hebben door middel van   foto’s en film de kinderen verteld over onze ervaringen.
De kinderen luisterden aandachtig en stelden goede vragen.
We vertelden hun dat wij via stichting “Huizen bouwen in Tanzania” daar naartoe mochten gaan en samen met nog 6 andere  mensen stenen huisjes hebben gemaakt die buiten het dorp in de omgeving werden gebouwd.
De stenen werden soms door de nieuwe bewoners gemaakt van klei uit de omgeving met zogenaamde veldovens en wanneer dat niet kon werd het aangeleverd via de stichting.
Pater Erasto was de pater die een groot gebied beheerste en die ook wist wie er in aanmerking kwam voor een huis.
Wij logeerden bij hem in de appartementen die bij de RK kerk hoorden.
 
De mensen leven daar onder erbarmelijke toestanden.
Een houten krot dat veelal lek  was en waar gekookt en gewoond en in geslapen werd. Waar ze  eventueel, als ze die hadden, de geiten en de kippen ook nog huisvestten.
Je ziet dat veel vrouwen gedeeltelijk blind zijn, wat komt doordat ze in de rook van het eten staan te koken.
Meestal werden de huisjes gemaakt voor oma’s die de kleinkinderen opvoeden. De moeder was meestal in de stad aan het werk en de mannen waren in geen velden of wegen te bekennen.
Als je zag hoe dankbaar de mensen waren dat wij daar voor hen aan het werk zijn en hun een goed onderdak geven, geeft dat je enorm veel voldoening en dankbaarheid.
De fundering was voordat wij kwamen al gereed en we konden dus direct beginnen met het metselen van de muren.
Dit deden we samen met nog 4 lokale bouwvakkers, zodat we er samen iets leuks van konden maken. Op het metselwerk werd een betonnen balk gestort welke met planken werd bekist. Johan en ik hebben de wapening moeten zagen en buigen en dat ging nog precies zoals ik het 50 jaar geleden hier heb gedaan. Het was erg mooi om te doen en de specie en de beton werd zoals hier vroeger met een schep door elkaar gehusseld.
Op de muren werden de 6 spanten (ook handmatig gezaagd en gespijkerd) geplaatst en door middel van houten regels aan    elkaar verbonden.
De vloer werd gemaakt van ook door elkaar geschept beton, die op een bed van keien in diverse maten werd gestort.
Dit was voor ons hetgene wat we moesten doen. De lokale bouwvakkers gingen de woningen compleet maken.
Deze jongens zijn het gehele jaar in dienst van de Stichting.
Het programma “Max maakt mogelijk” heeft in 1 jaar tijd voor 80 woningen geld bij elkaar gekregen zodat er het hele jaar door gebouwd kan worden.
In de 14 dagen dat we er waren hebben we 2 huisjes compleet en 1 huisje tot steigerhoogte gemaakt. Ook hebben we nog een   safari mogen maken in het Nogorrogorro park waar we leeuwen, zebra’s, hyena’s, giraffes, olifanten, gnoes, empalas, neushoorns, prachtige gekleurde vogels, struisvogel en apen hebben gezien.
Dit was in een krater waar 3 miljoen jaar geleden een berg stond die hoger was dan de Kilimanjaro.
Hij schijnt geïmplodeerd en geëxplodeerd te zijn, bijna niet voor te stellen.
 
Een hele bijzondere ervaring en Johan en ik gaan er in oktober 2018 weer heen.
Johan en Oebele
 
Nieuwe vorm catechisatie 16 – 18 jaar
Op een dinsdagavond zaten Ben en Jacoba rond de etenstafel met Inge Zijlstra, Bregje ten Boom, Nynke Holwerda en Bernice Deijmann. We legden hun een nieuw idee voor catechisatie voor: in tweetallen eten bij gemeenteleden en dan van gedachten wisselen over het geloof. Het idee werd goed ontvangen en wij gaan op zoek naar gemeenteleden die mee willen doen. De eerste keer zal in februari zijn. Misschien vind u het ook leuk dat ze bij u komen eten dan kunt u zich melden bij Ben of Jacoba.
 
 
Generatiemaaltijd 23 februari
Natuurlijk krijgt u weer een persoonlijke uitnodiging waarna u zich weer kunt opgeven. Deze keer hebben we sponsors gevonden voor de rekening van de maaltijd. Dat betekent dat uw vrijwillige bijdrage volledig ten goede komt aan het project Kinderen in de knel: Colombia.
 
 
Doppen sparen
Er zijn al heel wat doppen ingeleverd bij de Swirrel. Maar er kunnen nog steeds meer bij. U kunt ze in de kerk of dorpshuis inleveren. Maar loop ook gerust school binnen om uw doppen te brengen.
 
Oproep
Zijn er nog gemeenteleden die de oorlog hebben meegemaakt? Wij willen jullie vragen of jullie misschien jullie verhaal met onze jeugd willen delen. We willen graag met jullie in gesprek gaan om te kijken hoe jullie verhaal verteld kan worden aan onze jeugd en hoe we daar over in gesprek kunnen gaan. Neem gerust contact op met Jacoba Gerritsma.
 
 
Ben, Jacomine, Laura, Timo, Lars en Jacoba
 

terug
 
 

Kerkdienst Koarnjum, 2e zondag 40-dagentijd
datum en tijdstip 25-02-2018 om 09:30
meer details

Diaconie bijeenkomst
datum en tijdstip 06-03-2018 om 19:30
meer details

Moderamen bijeenkomst
datum en tijdstip 07-03-2018 om 13:30
meer details

Mediteren in de veertigdagentijd, Jelsum
datum en tijdstip 07-03-2018 om 19:00
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.