Vertrouwen Vertrouwen

In het morgengebed op de eerste zondag in het nieuwe jaar, las ik een stukje tekst van Henri Nouwen. Van veel mensen hoorde ik na afloop dat het zo had aangesproken. Graag deel ik het ook via deze weg met u, om nog eens na te lezen, of er voor het eerst kennis van te nemen als u er niet bij was op 7 januari.
In een van zijn laatste boeken, "Met de dood voor ogen", vertelt Nouwen over zijn ervaring met vrienden die als trapezewerkers bij het circus werken.
Toen ik dit circus voor het eerst zag, raakte ik zo onder de indruk van hun acrobatiek-kunsten in de lucht, dat ik de trapezewerkers in de pauze opzocht. Van het een kwam het ander en ik werd uitgenodigd om een week mee te reizen met het circus en ik deed dat. Op een dag zat ik met Rodleigh, de leider van de trapezegroep, te praten in zijn caravan. Hij zei: “als ik spring, moet ik absoluut vertrouwen op degene die mij moet vangen.  Jij denkt misschien, net als de meeste toeschouwers, dat ik de grote ster ben van de trapeze. Maar de echte ster is Joe, de man die me vangt. Hij moet me op exact het goede moment uit de lucht plukken als ik mijn verre sprong naar hem maak”. “Hoe lukt dat?” vroeg ik. “Wel”, zei Rodleigh, “het geheim is dat ik het vangen geheel aan Joe overlaat en zelf niets doe. Als ik na mijn salto’s op Joe afkom, moet ik gewoon mijn armen en handen uitstrekken en wachten tot hij me vangt.“ “Dus jij doet niets!” zei ik verbaasd. “Niets”, herhaalde Rodleigh. “Het ergste wat een springer kan doen is proberen de vanger te vangen. Als ik Joe’s polsen zou vastgrijpen, zou ik ze kunnen breken, of hij zou de mijne kunnen breken. Dat zou het einde zijn voor ons beiden. Een springer moet springen en een vanger vangen, en de springer moet met uitgestrekte armen en open handen erop vertrouwen dat zijn vanger er zal zijn”.
Henri Nouwen is getroffen door dat beeld. Hij zegt: Het werk van de springer is dus vertrouwen op de vanger. Ons leven èn sterven lijkt op dat springen. Het is vertrouwen op de vanger. Wees niet bang, bedenk dat we beminde zonen en dochters van God zijn. Hij zal er zijn als je de sprong naar Hem waagt. Probeer niet Hem te grijpen. Hij zal jou grijpen. Strek alleen je armen en handen uit en heb vertrouwen.

Met een vriendelijke groet,
Ds. Mirjam Hulzebos