Vluchtelingenopvang Oekraïne in Britsum, Koarnjum en Jelsum Vluchtelingenopvang Oekraïne in Britsum, Koarnjum en Jelsum
We zijn allemaal opgeschrikt door de afschuwelijke beelden van de oorlog in de Oekraïne. Er zijn miljoenen Oekraïners op de vlucht geslagen. Veelal moeders met kinderen, terwijl de vaders thuis blijven om te vechten.

Maar wat kunnen wij doen in onze dorpen? Als eerste zijn we begonnen om in elk dorp de lege flessen kist, die werd gebruikt voor het Tanzania project, te gaan gebruiken voor het inzamelen van lege flessen tbv giro 555 voor Oekraïne. Uw plastic lege flessen zijn van harte welkom.

Met een klein werkgroepje hebben we nagedacht wat we nog meer kunnen betekenen in onze dorpen. Volgens ons moet het mogelijk zijn om ook in onze dorpen een aantal vluchtelingen op te vangen. Daarvoor vragen wij uw hulp, want hiervoor hebben wij ruimte en mensen met ruimte in hun hart nodig.

Wij zoeken mensen die ruimte hebben om vluchtelingen op te vangen. Het allermooist is het als mensen zelfstandige woonruimte beschikbaar hebben, waar men op zichzelf kan wonen. Daarnaast zijn er misschien ook mensen die genoeg ruimte hebben om mensen thuis op te vangen.  Wij realiseren ons dat het thuis opvangen van mensen veel vraagt. Daarom zoeken we ook mensen die ondersteuning kunnen bieden aan de opvangadressen. Hierbij valt bijv. te denken aan spullen beschikbaar stellen (bijv. beddengoed, kleding), financiële steun, maar ook aan boodschappen doen, een keer koken, mensen wegwijs maken in de Nederlandse samenleving, spelletjes doen met de kinderen etc. Kortom: een groep van mensen rondom de vluchtelingen en hulpverleners, die op alle mogelijke manieren kunnen helpen.

Als we een aantal plekken kunnen vinden voor vluchtelingen, dan zou het mooi zijn om regelmatig gezamenlijke bijeenkomsten te houden in één van de dorpshuizen of in de Hoekstien. Hier kunnen de Oekraïners onderling met elkaar samen zijn, maar ook de hulpverleners kunnen hun ervaringen uitwisselen.

Het aanbieden van opvangruimte gebeurt bij Takecarebnb. Zij coördineren vraag en aanbod en bekijken of de aangeboden ruimte geschikt is. U kunt uzelf hier aanmelden, maar wij kunnen u hier ook bij helpen. Hebt u ruimte beschikbaar (ook als u zichzelf al heeft aangemeld bij Takecarebnb), wilt u meehelpen in de werkgroep of met de ondersteuning op welke manier dan ook of hebt u vragen, neem dan contact op met één van onderstaande mensen óf stuur een mail naar: oekraine.werkgroep.bkj(at)gmail.com.

Met onze gemeenschapszin in de dorpen, moeten we dit toch voor elkaar kunnen krijgen?

Betty Tamminga, Tine v.d. Veen, Herman Lubberts

 
terug