Zonder bij geen jij Zonder bij geen jij
In de afgelopen periode kwamen we via Ingmar en Lars op het spoor van echte Britsumer honing. Ik kan jullie vertellen dat dat een verrassing was!. We hebben rond Pasen weer bloemenzaad verspreid onder onze gezinnen om ook dit jaar weer bijenvoedsel te laten groeien. Hieronder lezen jullie een stukje van Erik & Janny Wolthuizen, Lieuwe Jellingastrijtte 41 over hun avontuur met hun bijenvolk. Jullie horen vast volgend jaar weer van onze aktie  “Zonder bij geen jij”. En dan in samenwerking met Erik en Janny.
Dorpshoning
3 jaar geleden hebben we een bijenkast in onze tuin gezet. Echter dit volk overleefde dat niet De varoamijt, wespen en ook onze onkunde zorgde voor de dood van dit volk. We gingen ons meer verdiepen in het imkeren en zochten een bijenbuddy. In de tuincentrums kochten we alleen een bijvriendelijke planten en zaaiden bloemenzaad voor bijen.
Via onze bijenbuddy kochten we een volk bij een vriend van de buddy. Een buckfast volk zal het worden. Snelle vliegers en wat wilder dan ons vorige volkje. Door de corona haalde we het volk op en moesten van de imker wat afstand houden. We kregen wat informatie. Het leek wat profetisch. Het wordt een sterk volk, geeft 10 kg honing en aan het eind van de zomer zul je 3 volken hebben.
Het volk kwam in onze achtertuin te staan en wat genoten we van onze bijen. Actief en zeer goede vliegers. De kastinspecties begonnen. Na een maand inspecteerde we de eerste moerdoppen. Een wat? Nou, een moerdop is dop met een eitje voor een nieuwe koningin.  Iedere werkbij kan een koningin worden. Geef de bij het allerbeste van de voeding van de bij en ze kan koningin worden. Wat een prachtige les.
Rond de kast zagen we wat zwermactiviteit en een kast voor de nieuwe koningin moest komen. Bijen zijn leuk, maar we willen geen zwermen in de tuinen van Britsum.
De nieuwe kast ging met werkbijen en werkbijenbroed en darrenbroed naar industrieterrein de Hemrik in Leeuwarden. Het eerste volk was er al in 4  week. Echter de dag daarna vloog een bijenzwerm uit de bijenkast onze perenboom in. Oeps, wat nu. Hup het imkerpak aan en gaan met de bijenkast. Kast nummer 3 werd opgericht en de zwerm werd uit de perenboom gehaald en na nog geen maand tijd was het derde volk al bij ons.
We hebben onze eerste bijenhoning al geslingerd en wat smaakt dat naar bloemen van Britsum. Britsumsbijenlekkernij er is geen ander woord voor. De bijen doen het goed. Ze zwermen over Britsums bloementuintjes en doen zich tegoed aan de prachtige klavers op de weidegrond. Het is wel een erg droog voorjaar en zomer geweest en daardoor is de honingproductie nog wel wat minder. Maar aan onze perenboom hebben we een vracht peren dit jaar, die ongekend is. De takken kunnen de peren niet dragen en dat doet je dan zo verwonderd staan. Net als Petrus ooit bij een vissersboot stond en zag dat het aantal vissen in het net zo groot was dat het net haast deed scheuren. Zo mochten wij zien naar een oogst.
En dan denk ik aan de mooie actie van de jeugd. Zonder bij geen jij. Zo waar, met elkaar hebben we een prachtige plek in Britsum voor de bij. We zijn dankbaar dat we hier zijn. Benieuwd naar Britsumsbijenlekkernij? Of toch de stoofpeer iets? We delen het graag met jullie. Erik & Janny Wolthuizen, Lieuwe Jellingastrijtte 41
 
 
Zonder Bij Geen Jij-update

Zonder Bij Geen Jij-update
Een zondag die in het teken stond van Zonder Bij Geen Jij. Maar eingelijk was het een hele week..
lees meer ยป