Nieuws van het jeugdteam
Nieuws van het jeugdteam
Email
Per ingang van direct heeft het jeugdteam een eigen emailadres
jeugdteam(at)outlook.com let op .com dus!
40 dagen tijd 2021
Heeft u de foto’s op de beamer gezien van de pannenkoeken maaltijd thuis? Het zag er heerlijk uit.
Op zondag 7 maart hebben we het “Zonder bij geen jij” project weer gestart. Met zakjes bloemenzaad, een opdracht en tips voor de bij. Deze willen we graag met jullie delen:
Wist je dat:
- Bijen heel bijzonder zijn? (niet alleen de honingbij)
- Er in Nederland wel 362 soorten bijen zijn?
- Alle soorten hun eigen naam, verhaal, en bloemen hebben waarop ze vliegen
- Dat de wilde bijtjes vaak in hun eentje zijn, solitair noemen we dat
- Dat er ook een heleboel na-apers zijn die dezelfde kleuren hebben als bijen, hommels (geel/bruin) en wespen (geel/zwart), maar die niet kunnen steken? Daarmee zeggen ze: kijk uit, ik ben gevaarlijk! En zo worden ze minder snel gepakt door roofdieren.
- Dat bijen en hommels sowieso niet snel steken. De bij gaat dood als zij een mens heeft gestoken. Ze zal alleen steken als ze in de knel komt of als het volk bedreigd wordt. Wespen vinden ons voedsel ook aantrekkelijk, en komen daarom ’s zomers op ons af. Zij kunnen gemeen steken, maar ze zijn ook nuttige opruimers in de natuur, ze eten bijvoorbeeld vliegen.
- Bijen zorgen voor de bestuiving van allerlei planten, en daardoor kunnen wij genieten van heel veel vruchten en ander eten, Zonder bij wordt ons eten heel eentonig en minder gezond.
Hoe zorgen we voor de bijtjes?
- Zorg voor water, bijvoorbeeld een ondiepe drinkplek met steentjes en mos erin, anders kunnen ze verdrinken.
- Houd wat stukjes grond vrij op een zonnig plekje voor de bijen die holletjes in de grond maken (zandbij, hommel)
- Zorg voor bloeiende planten. De zaadjes die je nu krijgt kan je op een zonnig plekje zaaien.
- Maak avontuurlijke hoekjes met boomstammetjes, plantenstengels of stenen. Dat zijn plekken waar sommige bijen graag nestelen, zoals behangersbijen)
- Zoek lege slakkenhuisjes, ook daar is een speciaal bijtje naar op zoek; de gouden slakkenhuisbij kan daar haar nestje in maken.
- En gebruik géen gif in je tuin!!
We hebben als opdracht bedacht voor de jeugd bedacht: wees creatief rondom de bij. Een jury gaat de inzendingen beoordelen en je kan een potje Britsumer honing winnen. Uiteraard is er voor iedereen een troostprijsje.
Vanaf 21 maart tot 3 april.
Voor de laatste twee weken van de 40 dagentijd van 21 maart tot 3 april willen we aan iedereen van de gemeente vragen om mee te doen met “vasten”. Onze gezinnen krijgen nog een brief met uitleg van deze actie om samen hier eens actief aandacht aan te schenken. We denken dan dat men er voor kan kiezen iets wat je lekker vind deze twee weken te laten staan. Maar ook tijd vrij maken om over God na te denken. Een voorbeeld: wanneer je er voor kiest om geen chips te eten en je doet dat bijvoorbeeld altijd op de avond: neem dan even de tijd om na te denken over de vraag: Wat is Pasen eigenlijk? Of praat daar even over. Je ruilt de tijd van het eten van chips in om even over God na te denken.
De chips koop je dan wel maar schenk je aan de voedselbank. Je kunt dat brengen bij Betty en Johan Tamminga in Jelsum, Douwe en Ineke Radersma in Koarnjum of Tine en Wybren van der Veen in Britsum. Zij hebben bakken staan waar je de boodschappen in kan leggen.
|